
Eva Verwijmeren
Adviseur leren & ontwikkelen Waterschap Brabantse Delta
‘Een waarderend-onderzoekende houding is heel besmettelijk, heb ik gemerkt!’
We interviewden Eva Verwijmeren, alumna van het 5de Appreciative Inquiry (AI) lerend netwerk. Eva is L&D adviseur bij Waterschap Brabantse Delta. Het leven is om te leren, gelooft zij. Niet onverwachts koos ze daarom voor de studie onderwijskunde, en zet ze zich sindsdien in voor het leren en ontwikkelen bij anderen. Niet iedereen deelt haar enthousiasme zonder meer. Het kost soms best wat moeite om studenten of medewerkers te verleiden om iets nieuws te leren. Vooral als de leerinhoud voor hen iets ontastbaars is, wat zich ver buiten hun belevingswereld afspeelt. Of als ze het leerproces ervaren als statisch en geformaliseerd. Eva’s missie is om mensen ernaar uit te laten kijken iets te leren. Dat probeert ze door ieders leren te ondersteunen op een intuïtieve, laagdrempelige manier.
Daarvoor is meer nodig dan goede didactische vaardigheden, ontdekte ook Eva. Via een aantal oud-collega’s kwam ze AI op het spoor. Ze nam deel aan het lerend netwerk omdat ze zocht naar de waarde van energie en onderlinge verbinding tussen mensen. Samen onderzoeken waar je meer van wilt, en elkaar écht zien en ruimte geven in dat proces geeft hoop, richting en plezier in het leren – en dat maakte indruk op Eva.
Voor haar zat de waarde van deelnemen aan het netwerk vooral in de persoonlijke aandacht. Elke bijeenkomst in de leergroep stond ieders vraag in de schijnwerpers. De groep hielp elkaar dan om kritisch na te denken: wat zijn je vervolgstappen? Maar Eva voelde zich door die groep ook gezien als mens, alles mocht er zijn. Eva zag ook waarde in hoe de begeleiders van het netwerk stuurden op de kwaliteit van het leerproces. Ze stelden precies díé vragen die je eigen assumpties toetsen, en die je laten ontdekken hoe je vooruit kunt. Dat deden ze op een zeer vriendelijke, waarderende manier. Bijvoorbeeld met een vraag als: ‘mag ik jullie uitnodigen om…?’ in plaats van: ‘doe nu…’.
Eva past AI nu vooral toe door zoveel mogelijk een waarderend-onderzoekende houding aan te nemen. Zo probeert ze op haar beurt anderen om haar heen te ‘besmetten’ om op een positieve, stimulerende manier te denken en te leren. In haar werk brengt ze mensen in verbinding met elkaar en hun leerproces door ze waarderende vragen voor te leggen. Waar lukte het je al? Of: waar droom je van? Welk talent heb je in huis? Maar Eva gebruikt AI ook buiten haar werk: in haar contacten focust ze zich voornamelijk op wat er al aanwezig is. Zo vraagt ze haar kinderen geregeld wat ‘het tofste’ is dat zij op een dag hebben meegemaakt. Waarderend onderzoek vormt zo een rode draad in haar gedrag. Eva ziet het lerend netwerk als een heel krachtig middel om gecompliceerde werk- of levensvraagstukken op een effectieve manier in te richten.